BAZAr
Kulturalne Targowisko Wspomnień

to archiwum mówione Wołowa – wspomnienia działaczy, aktywistów, artystów, mieszkańców wokół kultury i sztuki lat 80. i 90. Projekt powstał z potrzeby zagłębiania lokalnej historii, rejestrowania doświadczeń i obrazów, do których ciężko dotrzeć np. w publikacjach książkowych. Archiwum w postaci podcastu przybrało współczesną formę bliższą młodemu odbiorcy. Prowadzony dialog ma formułę wymiany, a rozmawiający z Krzysztofem Gołubowskim goście tworzą intymną przestrzeń wspólnych wspomnień. Inspirując się audycją radiową, tworzymy własne mobilne studio nagrań, w którym operatorem jest Mateusz Skrzypicki. Projektowi towarzyszy dokumentacja fotograficzna i wizualna strona projektu, za którą odpowiedzialna jest Natalia Gołubowska.

W przyszłości chcielibyśmy aby zbiór rozmów stał się pretekstem i punktem wyjścia do działań edukacyjno – artystycznych. Obecnie pracujemy również nad kolejnymi 3 odcinkami poświęconymi kulturze i sztuce na Dolnym Śląsku.

Projekt realizowany od grudnia 2020r. Dofinansowany z budżetu Gminy Wołów.

Kino
Marek Lechki

Gościem odcinka jest Marek Lechki pochodzący z Wołowa reżyser filmowy. Twórca autorskiego kina mający w swoim dorobku już kultowe filmy, m. in. „Moje miasto”, „Erratum” i „Interior”.  W odcinku opowiada o pierwszych próbach artystycznych na polu muzyki i poezji. Wspomina nieistniejące już „Kino Zew” w Wołowie, czy Biennale Filmu Nieprofesjonalnego w Wołowie oraz opowiada o swojej aktualnej twórczości i jaki wpływ na nią mają młodzieńcze zainteresowania.

Muzyka Niezależna
Marcin Lokś

Gościem odcinka jest Marcin Lokś muzyk, tekściarz, animator kultury oraz działać niezależnej sceny muzycznej.  W odcinku opowiada o początkach fascynacji muzyką niezależna, założeniu zespołu „STEPHANS”, swojej twórczości, niezależnych wydawnictwach, koncertach i o tym skąd wziął się i czego następstwem był „Baraque” – festiwal muzyki niepopularnej.

Amatorski Ruch Artystyczny
Danuta Arendarska
Stanisław Ryczek

Gośćmi odcinka są Danuta Arendarska malarka, edukatorka oraz Stanisław Ryczek lokalny artysta. Trzeci epizod wspomina, okres formowania się Amatorskiego Ruchu Artystycznego w latach 80. i 90. ludzi działających twórczo w tamtym czasie na terenie gminy Wołów oraz losach artystów w okresie PRL’u.

Muzeum Ziemi Wołowskiej
Jacek Filipkowski

Gościem odcinka jest Jacek Filipkowski były pracownik Wołowskiego Ośrodka Kultury zaangażowany w funkcjonowanie Muzeum Ziemi Wołowskiej, które mieściło się w Sali Rycerskiej Ratusza w Wołowie. Muzeum działało na terenie gminy Wołów do 91 roku posiadając wystawy stałe oraz organizując wystawy czasowe w muzeum ale nie tylko.

ZIN "Korek"
Igor Pietrzykowski

Gościem odcinka jest Igor Pietrzykowski współtwórca autorskiego ZINa KOREK wydawanego w latach 90. poświęconego muzyce alternatywnej, poezji, grafice, fotografii. Na łamach magazynu pojawiały się recenzje, felietony, wiersze, ilustracje. Pierwszy numer pojawił się w listopadzie’ 91 jako niezależne wydanie. Przez kolejne 4 lata zaistniał w obiegu ogólnopolskim.

Więcej o projekcie w rozmowie z Jackiem Sterczewskim - Lokacje. Audycja społeczna